donderdag 26 november 2015

EEN DROOM IN DE KOSMOS....

'Wie in is' voor een droom van een uitstap in de kosmos, moet zeker dezelfde vlucht eens uitproberen die wij vandaag met het vijfde hebben gedaan!
Onze bestemming was de Cosmodrome in Genk. In dit Europlanetarium beleefden we een spannende ontdekkingstocht langsheen sterren en planeten! Hiervoor mochten we lekker onderuit gaan liggen in een zeteltje. Even later zoefden de sterren voorbij en konden we een kijkje nemen op alle planeten uit ons zonnestelsel. We kwamen bijna ogen tekort! Onze zin om echt eens een reis te ondernemen in de ruimte werd hierdoor nog versterkt. Welk vervoermiddel hebben we hiervoor nodig? Jawel, een raket! Maar... hoe moet je dat maken? Een man die hierover veel wist, gaf ons de nodige uitleg. We leerden over actie = reactie, over zwaartepunt en drukpunt. Aan de hand van enkele eenvoudige experimenten, werd ons dat allemaal wel wat duidelijker. We waren klaar voor actie (en de reactie....)! We mochten zelf een raket proberen te maken en vertrokken hierbij van een pet-fles van 1,5 liter. Er werd nagedacht, uitgelegd en geknutseld. Even later was het tijd om onze raketten echt te lanceren met behulp van een hogedrukpomp. Telkens werd er eerst luid afgeteld van 10 tot 0 en dan werd de knop ingedrukt! De raketten vertrokken met een enorme vaart de lucht in; de éne al wat hoger dan de andere. Maar de techniek deed meestal z'n werk!
Tussendoor hadden we dan ook nog onze eigen planeet gemaakt met klei, stokjes, verf en andere materialen. Deze maakten we nadat we nog een andere projectie hadden gezien over de zon, de maan en de aarde. Hierbij ontdekten we ook nog dat de mensen door de geschiedenis heen, de verschijnselen van de natuur dikwijls op de verkeerde manier hadden bekeken (omdat ze er nog niet genoeg van wisten....). Een coyote probeerde dat ons tijdens dit filmpje uit te leggen. Die info werkte meer op de lachspieren dan op onze hersenen. We willen er toch van onthouden dat we ondertussen weten dat coyotes 's nachts huilen omdat ze geen sterrenbeeld hebben.....
De echte waarheid over de ruimte wordt ondertussen bestudeerd met speciale instrumenten. Eén van die toestellen is een telescoop. Die was ook te bezichtigen in de Cosmodrome. Hierover kregen we weer een duidelijke uitleg. Hun telescoop vergrootte de zon 400 keer. Wist je dat: als een persoon vanuit Genk naar het Atomium in Brussel gaat en bovenop de bovenste bol gaat staan met een naald in de hand, we die naald kunnen zien via die telescoop? Knap, hé!
Het was een heel boeiende uitstap. Reken maar dat de ruimte ondertussen iets minder geheimen voor ons heeft!

De sterren en planeten vlogen over ons heen.....Stap voor stap leerden we enkele moeilijke begrippen.


Kleine experimenten maakten ons veel duidelijk.


Klaar voor het grote werk buiten...
1 opmerking:

  1. Kei Cool! Ik heb er heel wat bijgeleerd. Ik wist niet dat elke gas planeet allemaal zo veel verschillende soorten ringen heeft. En dat uranus een beetje om gevallen is. Ik heb echt genoten van de kosmos droom.

    BeantwoordenVerwijderen